BRABANDER VAN HET JAAR 2019

.
Joop Jansen

Joop uit Prinsenbeek is al twintig jaar voorzitter van Rolerisuit, een stichting die op pad gaat met gehandicapten en mensen die slecht ter been zijn. Een mevrouw legt uit: "Alle uitjes zijn voor ons zijn heel wat. We zitten anders altijd maar binnen."

Stem op Joop
Wim Ligtenberg

Wim uit Bergen op Zoom rijdt met een bakfiets vol pannen met soep rond die hij gratis uitdeelt aan iedereen die het kan gebruiken: "Dit doen we een of twee keer per week. Mensen zijn dankbaar, vooral de daklozen. Die hebben heel weinig."

Stem op Wim
Saskia Mundi en Rachel Zandvliet

Saskia en Rachel uit Cuijk kochten zelf een dierenambulance. Ze merkten dat zieke en gewonde dieren vaak lang moesten wachten op hulp. Rachel: "Dat konden we niet aanzien en vroegen ons af wat we zelf konden betekenen."

Stem op Saskia en Rachel
Annet Kremers

Annet uit Eindhoven helpt gezinnen die moeilijk rond kunnen komen. Met haar stichting ‘Voor gezinnen met minder’ helpt ze mensen aan brood, kleding en speelgoed: "Ook als ouders weinig geld hebben, verdienen de kinderen leuke cadeautjes."

Stem op Annet
Nicky van Grinsven

Nicky uit Boxtel redde het leven van een vrouw tijdens de terroristische aanslag in Utrecht. Hij blikt terug: "Het eerste wat ik hoorde was een meisje dat schreeuwde. Ik wist meteen dat het erg was. Het was echt een schreeuw om hulp."

Stem op Nicky
Marek Vis

Marek uit Terheijen wilde geld ophalen tegen plastic vervuiling in de oceaan. Hij rende maar liefst vijf marathons in anderhalve dag: "Ik wilde graag geld ophalen om de plastic vervuiling in de oceanen tegen te gaan."

Stem op Marek
Katrien van Overveld

Katrien uit Roosendaal zorgt er met haar Stichting Ik Trakteer voor dat ook kansarme kinderen met hun verjaardag iets lekkers uit kunnen delen in de klas: "Ik vind dat ieder kind, in ieder geval op zijn of haar verjaardag, gelukkig zou moeten zijn."

Stem op Katrien
Meike Welten-Adriaans en Lieke Adriaans

Meike en Lieke uit Deurne en Den Bosch zijn zussen. Ze maken vrolijk gekleurde dekentjes voor te vroeg geboren baby’s op couveuse-afdelingen. Om kleur te brengen in hun leven en als troost voor hun ouders.

Stem op Meike en Lieke
Teun Toebes

Teun uit Best wil de wereld een beetje mooier maken en richtte stichting sTeun en toeverlaat op. Daarmee bezorgt hij mensen met dementie geluksmomentjes: "Ik probeer mensen met dementie zich weer trots te laten voelen."

Stem op Teun
Thom Groenen

Thom uit Vught is op weg naar zijn werk als hij een vrouw op het spoor ziet vallen. "Het regende die ochtend, de muts van haar jas hing voor haar ogen. Daardoor zag ze niet dat de slagboom net dicht ging omdat er een trein aan kwam.”

Stem op Thom
.